Nieuws

Mestvergisting in Boekel?

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad het duurzaamheidsplan voor de gemeente Boekel vastgesteld. De D.O.P. heeft hard getreden tegen de mogelijkheid tot mestvergisting uit het voorgelegde plan. Want het klinkt natuurlijk prachtig: de productie van “groen gas” uit mest. Een afvalproduct wordt gebruikt om iets nuttigs van te maken. Helaas blijven de schadelijke stoffen uit de mest na vergisting over en is het afvalprobleem nog steeds niet opgelost.

Daarnaast is het doel van het duurzaamheidsplan “het tegengaan van klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, te verlagen”. De verbranding van groen gas levert precies evenveel CO2 als het verbranden van een dezelfde hoeveelheid aardgas. Mestvergisting draagt dus niets bij aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is geen oplossing en hoort daarom niet thuis in ons duurzaamheidsplan.

Maar wat dan wel? Het onderzoeken en ondersteunen van initiatieven die een alternatief bieden voor gas, zoals het opslaan van warmte en het gebruik van warmtepompen, leiden wel tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig hebben dit soort maatregelen een grote rol gekregen in het duurzaamheidsplan. De D.O.P. is om die reden toch blij met het vaststellen van het plan. Samen op weg naar een prettig en toekomstbestendig Boekel!

Heeft u een goed idee voor een duurzamere leefomgeving? Neem dan contact met ons op via info@dopboekel.nl of 06 5728 4261. Wij gaan graag met u in gesprek.

Fractie D.O.P.
Joop van Lanen, Gerty Jansen en Matt Kanters

Naar het overzicht