Nieuws

Zuidwand 2 miljoen duurder

De gemeenteraad heeft de nieuwe stand van zaken van de Zuidwand ontvangen. Daarin staat dat de Zuidwand € 2 miljoen extra gaat kosten. De DOP vindt dit enorm zuur, maar het komt niet als een verrassing.

Vorig jaar is er veel naar boven gekomen als het gaat om de Zuidwand. De DOP heeft destijds onderzoek gedaan naar hoe het proces verlopen is. We zijn erg kritisch geweest, omdat we tot de conclusie zijn gekomen dat de regie uit handen is gegeven en veel risico’s bij de gemeente liggen. Het koopcontract was al getekend, dus er was geen weg meer terug. De consequenties zien we elk jaar terugkomen: het wordt duurder, duurder en nog eens duurder.

Na de verkiezingswinst heeft de DOP ervoor gekozen om de Zuidwand in de portefeuille van onze wethouder Ben Brands te stoppen. Wij vonden dat we de verantwoordelijkheid moesten nemen dit project zo goed mogelijk af te wikkelen, ondanks alle risico’s. We hebben gezien dat de wethouder dit dossier met beide handen aangepakt heeft. De gemeenteraad is zo snel mogelijk na zijn installatie geïnformeerd over alle risico’s die aan het project vastzitten.

En die risico’s zijn fors. Betekent het dat we het project moeten stoppen? Nee. Er moet iets gebeuren aan het centrum en we kunnen niet meer terug. We hebben er vertrouwen in dat de wethouder dit dossier tot een zo goed mogelijk einde brengt, binnen de mogelijkheden die er zijn.

Wat betekent dit verlies wel voor de DOP? Openheid van zaken. Ieder jaar moet er meer gemeenschapsgeld gestoken worden in het project. Ieder jaar onder dezelfde noemer: het aankopen van de panden is duurder, maar de verkoopprijs voor Van Wanrooij blijft hetzelfde. Waarom is dat risico niet eerder afgedekt in het contract? Wat kunnen we nog verwachten? Op dit moment moet de gemeente € 7,3 miljoen (!) gemeenschapsgeld bijleggen.

De DOP blijft erg kritisch naar dit dossier kijken, maar is blij dat er met een andere blik naar de Zuidwand wordt gekeken. Wij willen graag het eerlijke en complete verhaal vertellen. Zodra we weer meer weten, schrijven we hier weer over.

Vragen? Mail naar info@dopboekel.nl!

Fractie DOP
Matt Kanters, Gerty Jansen, Bregje van der Kolk, Hans Bos en Joop van Lanen

Naar het overzicht